Monday, January 11, 2010

Risotto ai funghi

Kevyt vihanneksia sisältävä versio italialaisesta sienirisotosta

Paras risotto tulee ainakin italialaisten mielestä herkkutateista, mutta myös kantarellit tai herkkusienet sopivat hyvin. Risoton kuuluu olla melko kosteaa, joten lihalientä voi tarvita enemmänkin kuin 1,5l. Toisinaan olen lisännyt liemeen mukaan myös viiniä. Alkoholi haihtuu ruoasta keitettäessä.

Mahdollisimman kevyen version risotosta saa käyttämällä kuivia aurinkokuivattuja tomaatteja, joita ei ole säilötty öljyyn, ja keittämällä niitä ennen käyttöä runsaassa vedessä n. 25 min. Ne voi lisätä risottoon vasta ihan lopuksi. Aurinkokuivatut tomaatit, joita ei ole säilytty öljyyn, sisältävät huomattavasti vähemmän energiaa.

Loppujen lopuksi risoton keveyden määrittelee kuitenkin yleensä se, miten paljon siihen raastaa mukaan tuoretta herkullista parmesan-juustoa. Jos kalorit eivät huoleta, niin mitä enemmän parmesania, sitä parempi! Italialaiset käyttävät kotona usein parmesan-juuston sijasta grana padano -juustoa, joka on hieman halvempaa. Juustoa kannattaa ostaa mukavan kokoinen kimpale (sitä voi myös pakastaa paloissa). Valmiiksi raastettuja parmesaaninkorvikkeita en itse käyttäisi ellei mitään muuta ole saatavilla. Kukaan itseään kunnioittava italialainen kokki ei ainakaan suostuisi ottamaan niitä ruokakaappiinsa!

3 dl riisiä
2 tl öljyä
1/3 kesäkurpitsa
1/2 paprika
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
200 g metsäsieniä
1,5 l liha- tai kasvislientä
60 g raastettua tuoretta parmesania (ja lisää parmesania päälle raastettavaksi)
10 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja

1. Pilko sipuli, kesäkurpitsa ja paprika hienoksi silpuksi. Laita ison kattilan pohjalle öljyä ja kuullota vihanneksia siinä miedolla lämmöllä.
2. Puhdista, huuhtele ja pilko sienet. Lisää ne kattilaan. Purista valkosipulinkynnet joukkoon.
3. Valmista liha- tai kasvisliemi ja pidä se lämpimänä.
4. Lisää riisi kasvisten ja sienten joukkoon. Sekoita.
5. Lisää lientä kasvisten ja riisin sekaan kauhallinen kerrallaan. Sekoita risottoa koko ajan n. 20 min, kunnes riisi on kypsää. Lientä lisätään koko keittämisen ajan säännöllisin väliajoin.
6. Lisää joukkoon paloitellut aurinkokuivatut tomaatit.
7. Kun risotto on valmis, sekoita mukaan raastettu parmesan-juusto. Raasta jokaisen annoksen päälle vielä lisää parmesania.

No comments: