Friday, January 08, 2010

Gulassikeitto



Gulassikeitto on unkarilaista perua, mutta se on vakiintunut "kansallisruoaksi" melkein koko vanhan Itävalta-Unkarin alueella. Erinomaista gulassia saakin perinteisten herkkujen listalta ravintolassa myös Itävallassa ja Tsekissä. Voi olla, että parhaan gulassikeiton saa kuitenkin Unkarista. Tässä yksi variantti maukkaasta sopasta. Viinistä haihtuu alkoholi keitettäessä, joten keitto sopii myös lapsille ja laihduttajille!

300 g naudanlihaa
1 sipuli
2 paprikaa
2 tl öljyä
2 rkl tomaattipyrettä
1 rkl tulista paprikajauhetta
1 rkl mietoa paprikajauhetta
3 dl punaviiniä
7 dl lihalientä
2-3 isoa perunaa
2 valkosipulinkynttä
1 tl raastettua sitruunankuorta
1 tl jauhettua kuminaa
1 tl suolaa
(1 rkl perunajauhoja, tilkka vettä)

1. Paloittele naudanliha ja sipuli. Laita kattilaan ja ruskista öljyssä.
2. Paloittele paprikat. Lisää naudanlihan ja sipulin joukkoon ja paista käännellen n. 5 minuuttia.
3. Sekoita joukkoon tomaattipyre ja paprikajauheet. Kaada joukkoon lihaliemi ja viini.
4. Anna kiehua hiljalleen 15-25 minuuttia. Kuori ja paloittele perunat ja lisää joukkoon. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä (15-20 min.).
5. Lisää perunoiden keiton aikana mukaan puristettu valkosipuli, kumina, raastettu sitruunankuori ja suola.
6. Vinkki: Jos keitto tuntuu liian vetiseltä, sitä voi suurustaa seuraavasti: Sekoita 1 rkl perunajauhoja pieneen vesitilkkaan. Nosta kattila liedeltä ja kaada suurus nauhana keiton joukkoon. Sekoita niin vähän kuin mahdollista, älä enää keitä.

No comments: