Saturday, January 08, 2011

"Valejänis" eli lihamureke

neljälle

Lihamureke on hyvää kotiruokaa, joka valmistuu suhteellisen helposti, on edullista ja lisäksi maittaa tavallisesti kaikille lihansyöjille. Saksassa ruokaa kutsutaan nimellä "Falscher Hase" eli valejänis, ja se täytetään usein keitetyillä kananmunilla. Murekkeen voi toki tehdä ilman täytettä, mutta meidän perheessä sitä on usein ryyditetty ainakin sipuli- ja luumutäytteellä. Joulun jälkeen täytteeseen voi lisätä joulukinkkua, ja myös Schwarzwaldin kinkku tai muu savustettu kinkku tuo murekkeeseen herkullisen vivahteen. Murekkeen alla kypsyvät mukavasti vaikkapa peruna- tai porkkanaviipaleet (kuten kuvassa). Lisukkeena olemme tavallisesti syöneet sinappia.

Mureke
500 g jauhelihaa
2 dl vettä
1,25 dl korppujauhoa
1 kananmuna
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria ja jauhelihamaustetta tms.

Täyte
kinkkua, esim. 5 palaa Schwarzwaldin kinkkua
n. 5 kuivattua luumua
1 kevätsipulin varsi / 1 pieni sipuli

1. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
2. Sekoita vesi ja korppujauhot. Lisää jauheliha, kananmuna ja mausteet ja sekoita taikinaksi.
3. Silppua kinkku, luumu ja sipuli, sekoita ne keskenään.
4. Muotoile jauhelihasta n. 1,5-2 cm paksu pitkulainen levy. Levitä sen keskelle täyte. Nosta reunat täytteen päälle ja sulje mahdollisimman tiiviiksi pötköksi vedellä kostutetuin käsin.
5. Ripottele korppujauhoa murekkeen päälle ja kaada paistovuoan pohjalle hieman vettä ja öljyä, jottei mureke kuivu. Vettä voi hieman lisätä paiston aikana.
6. Paista uunissa n. 45 minuuttia/200 °C.

No comments: