Tämä perinteinen resepti on kulkenut suvussamme jo ainakin kolmen sukupolven ajan. Suussa sulavat, pientä näppäryyttä vaativat pikkuleivät valmistuvat aina ennen joulua siinä missä tavalliset piparitkin. Kuvan herrasväen leivät ovat joulukellon muotoisia, koska meillä ei sattumalta ollut pyöreää muottia.
200 g voita
1 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
Väliin: vadelmamarmeladia
Pinnalle: tomusokeria
1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää keskenään sekoitetut jauhot sihdin läpi voi-sokerivaahtoon.
3. Sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan jäähtyä hetki kylmässä, älä anna kovettua liikaa.
4. Jauhota hyvin pöytä ja kaulin. Kauli taikina ohueksi levyksi. Jos taikina on liian kovaa ja kylmää, painele se ensin käsin paksummaksi levyksi ja kaulitse hitaasti ja kärsivällisesti sen jälkeen.
5. Ota pyöreällä muotilla levystä kakkuja ja paista niitä 200°C 10-15 minuuttia. Huomaa, että herrasväen leipien on tarkoitus olla vaaleita, niiden ei ole siis tarkoitus ruskistua! Leivät ovat kypsiä, kun niiden reunoille alkaa ilmestyä lievä vaaleanruskea väri.
6. Täytä pikkuleivät vasta jäähtyneinä. Laita marmeladia väliin ja paina kaksi vastakkain. Ennen tarjoilua pikkuleipien päälle sirotellaan sihdin läpi tomusokeria. Jotkut kierittävät pikkuleivät tavallisessa sokerissa.
7. Jos leipiä ei ole tarkoitus syödä samana päivänä, ne kannattaa mieluiten säilyttää pakastimessa ja ottaa kerrallaan esiin vain tarjottava määrä. Ne sulavat n. 20 minuutissa huoneenlämmössä: älä yritä sulattaa niitä mikroaaltouunissa, koska ne menevät pilalle! Tomusokeri laitetaan aina vasta ennen tarjoilua eli ennen pakastamista ei tarvitse sokeroida.
No comments:
Post a Comment