Saturday, January 08, 2011

Karjalanpiirakat


Karjalanpiirakat ovat ainakin jokaiselle itäsuomalaiselle perusravintoa. Piirakat vaativat melko lailla näpertelyä, joten niiden leipomiseen on parasta varata aikaa ainakin kolmisen tuntia. Lopputulos on kyllä hyvä, niitä on vaikea pilata. Monissa resepteissä piirakoita käsketään paistaa jopa 300 asteessa. Meidän uunissamme ei ollut tehoja enempää kuin 250 astetta, mutta silti osa ohuista taikinakuorista tummui hivenen liikaakin paiston aikana. Itse makuun sillä ei ollut minkäänlaista vaikutusta.

Täyte
5 dl vettä
3 dl puuroriisiä
1 l maitoa
2 tl suolaa

Kuori
2 dl kylmää vettä
2 rkl öljyä
1 ½ tl suolaa
4 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja

Voi-maitoseos
100 g sulatettua voita
4 dl maitoa

1. Valmista täyte: Sekoita riisi kiehuvaan veteen. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja suola, keitä täytettä välillä sekoittaen miedossa lämpötilassa n. 30 minuuttia.
2. Valmista kuoritaikina: Sekoita kylmään veteen öljy, suola ja jauhot. Vaivaa jauhotetuin käsin sen verran, että saat taikinasta hyvin muotoutuvaa.
3. Leivo taikinasta tanko ja jaa se n. 25 osaan. Pyörittele taikinapalat palloiksi ja litistä ne. Kauli palloista ohuenohuet soikeat piirakkakuoret. Laita ne limittäin ja päällekkäin kulhoon. Ripottele jokaisen piirakkakuorikerroksen väliin ruisjauhoja ja peitä kulho kelmulla.
4. Levitä jokaiselle kuorelle n. 1-2 rkl täytettä. Rypytä piirakat muotoonsa.
5. Paista 250 asteessa uunin keskitasolla n. 15 minuuttia (tai 275°C/10 min).
6. Kasta piirakat heti uunista oton jälkeen voi-maitoseokseen. Niiden voi antaa olla siinä n. minuutin ja kääntää välillä. Laita sitten piirakat pehmenemään astiaan, joka kannattaa peittää voipaperilla ja leivinliinalla.

No comments: