Wednesday, September 01, 2010

Parmigiana di melanzane


Italialainen munakoisopaistos
4 hengelle

Olen jo pitempään etsiskellyt hyvää reseptiä tästä Italiassa tutuksi tulleesta herkkuruoasta. Tämä on variaatio italiankieliseltä nettisivulta kaivamastani reseptistä, jossa on kaikki perusasiat kohdallaan. Reseptissä munakoisot "itketetään" ja paistetaan ennen ruoan tekemistä, muuten ne jäävät liian koviksi. Se, miten kukin tekee tomaattikastikkeen on tietysti makuasia. Jotkut lisäävät siihen ripauksen chiliä, toiset taas lusikallisen sokeria, mukaan voi lisätä vähän sipulia ja tuoretta tomaattia. Pääasia, ettei siihen laiteta liikaa erilaisia mausteita vain vaan muutamaa.

Juustoksi italialaiset ohjeet tarjoavat caciocavallo-juustoa tai mozzarellaa. Mozzarella on minun makuuni ehkä hieman mautonta tässä reseptissä. Kokeilin tätä ihan tavallisella juustoraasteella ja juustonjämillä, ja tulos oli herkullinen. Parmesaani on välttämättömyys eikä sitä voi olla liikaa!

2 isoa munakoisoa
300 g caciocavallo-juustoa (tai mozzarellaa tai jotain ihan tavallista juustoraastetta, esim. gouda tai emmental)
500-700 g tomaattimurskaa
(pari tomaattia ja pieni sipuli pilkottuna)
2 valkosipulinkyntttä
4 basilikan lehteä (tai 1 tl jauhettua kuivattua basilikaa)
80 g tuoretta parmesaania raastettuna
suolaa, pippuria
oliiviöljyä
lisää parmesaania tarjoilua varten

1. Leikkaa munakoisot n. 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Yleensä leikataan pitkittäin, mutta pyörylätkin ovat ok.
2. ”Itketä” munakoisoviipaleet seuraavasti: Laita kerros munakoisoja vatiin, ripottele niiden päälle suolaa. Laita seuraava kerros ja suolaa sekin. Tee niin monta kerrosta kuin on tarpeen ja laita sitten niiden päälle lautanen painoksi.
3. 1-2 tunnin kuluttua pyyhi munakoisojen pinnalta talouspaperilla neste ja ylimääräinen suola. Paista munakoisot paistinpannussa öljyssä molemmin puolin, niin että ne pehmenevät ja vähän ruskistuvat.
4. Valmista tomaattikastike: Purista valkosipulinkynnet paistinpannulle pieneen oliiviöljytilkkaan. (Halutessasi lisää joukkoon silputtu sipuli ja pilkotut tomaatit.) Pehmennä mutta älä anna ruskistua. Lisää pannulle tomaattimurska. Keitä kastiketta kokoon hiljalleen n. 10 minuuttia, jotta liika neste haihtuu. Lopuksi lisää joukkoon basilika sekä ripaus pippuria ja suolaa.
5. Kasaa parmigiana kerroksittain uunivuokaan seuraavasti: Pohjalle laitetaan kerros munakoisoja vierekkäin, ei kuitenkaan päällekkäin. Päälle tulee n. 2 rkl tomaattikastiketta, joka sivellään munakoisojen päälle. Jos käytät Caciocavalloa tai Mozzarellaa, laita leikatut ohuet siivut laitetaan tomaattikastikkeen päälle, ei kuitenkaan liian lähekkäin toisiaan. Jos taas käytät tavallista juustoraastetta, niin laita sitä tasainen kerros. Päälle ripotellaan raastettua parmesaania. Tällaisia kerroksia tulee vielä vuoan koosta riippuen 1-3. Huomaa, että juustot laitetaan vain välikerroksiin, ei päälle. Sen sijaan suurin osa tomaattikastikkeesta säästetään päällimmäisen munakoisokerroksen päälle, jonka pitäisi peittyä kokonaan tomaattikastikkeeseen.
6. Parmigiana paistetaan uunissa n. 45 minuuttia 200°C. Uunista ottamisen jälkeen sen on hyvä antaa jäähtyä n. 15 minuuttia, jolloin sitä on helpompi leikata. Tarjotaan salaatin kera. Jokaisen annoksen päälle ripotellaan vielä parmesaania.

No comments: