
Huomautan jo tässä, että piparkakut kuuluvat siis joulutunnelmaan mutta että joulun keskeinen sisältö ei ole makean syöminen vaan, niin tietysti, se, että silloin juhlitaan Jeesuksen Kristuksen syntymää. Hyvä tapa muistaa tämä joulun syy on vaikka mennä katsomaan The Nativity Story:
No tässä on Laika-piparkakkujen ohje (täsmennän sitten, kun satsin olen pyöräyttänyt, jos tarvetta ilmenee):
425 g sokeria = 4,75 dl (1 dl sokeria painaa noin 90 g)
425 g voita
3 dl siirappia
1 rkl pomeranssinkuoria
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa (jauhettua)
1 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä
2 dl maitoa
4 tl soodaa (leivinjauhetta)
> 7 dl vehnäjauhoja
1. Mausteet ja siirappi kattilaan. Kiehauta. Jäähdytä vähän.
2. Lisää sokeri, sitten sula voi ja maito.
3. Lisää puolet jauhoista, joihin olet sekoittanut soodan, ja sitten loppujauhot, niin paljon, kunnes taikina tuntuu sopivan tiukalta.
4. Jäähdytä ja paista niin kuin mitkä tahansa piparkakut (175 astetta, 5-9 minuuttia).
Elokuvan pääosan esittäjä, Neitsyt Mariaa esittänyt Keisha Castle-Hughes, 16, on nyt muuten sitten raskaana...
No tässä on Laika-piparkakkujen ohje (täsmennän sitten, kun satsin olen pyöräyttänyt, jos tarvetta ilmenee):
425 g sokeria = 4,75 dl (1 dl sokeria painaa noin 90 g)
425 g voita
3 dl siirappia
1 rkl pomeranssinkuoria
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa (jauhettua)
1 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä
2 dl maitoa
4 tl soodaa (leivinjauhetta)
> 7 dl vehnäjauhoja
1. Mausteet ja siirappi kattilaan. Kiehauta. Jäähdytä vähän.
2. Lisää sokeri, sitten sula voi ja maito.
3. Lisää puolet jauhoista, joihin olet sekoittanut soodan, ja sitten loppujauhot, niin paljon, kunnes taikina tuntuu sopivan tiukalta.
4. Jäähdytä ja paista niin kuin mitkä tahansa piparkakut (175 astetta, 5-9 minuuttia).
= = =
Tekijän lisäys: Jauhoja kannattaa varata reilusti enemmän kuin 7dl, jotta taikina saadaan oikein kiinteäksi. Lisäksi se pitää jäähdyttää kunnolla viileäksi (esim. jääkaapissa) ennen leipomista. Taikinaa ei myöskään kannata kaulia kovin ohueksi.
1 comment:
Kuulostaa hyvältä! Tänä jouluna leivottiin kiireessä kaupan taikinasta, mutta kyllä niissä on kuitenkin jotenkin hieman tylsä maku. Ei voi verrata itse tehtyyn taikinaan, jossa on aina persoonallisuutta! Puhumattakaan leipomisen prosessista!
Post a Comment