Ensi vuonna ehkä matkalle, nyt jo pitää harjoitella.
Itse en muista 13 vuoden takaisesta Portugalin matkasta (Porto) paljon muuta kuin hyvän ruoan, ihanaa merellistä risottoa esimerkiksi, tai ostereita uunista portviinin kera. Ja kapakalat roikkumassa kauppojen seinillä. Upeita barokkikirkkoja siellä täällä, sitä paitsi. Upea kaupunki. Portviinilasit ovat edelleen käytössä ;)
No, perheellisen pitää yrittää. Ensimmäinen ruokalaji oli sitten jonkinlainen herkkupata, Cataplana tms, jonka ohje meni suurin piirtein näin.
1) Ota 300-400 g possua (ulkofilettä tai jotakin vähän halvempaa), pilko se suuhun sopiviksi kuutioiksi ja pistä se marinoitumaan kulhoon, johon kaadat 2 dl vinho verdeä, puristat 4 valkosipulin kynttä ja pilkot 4 piripiriä.
2) Pilko vihreä ja punainen paprika pieniksi kuutioiksi. Ota puolet erikseen, pistä pannulle reilun öljylorauksen kanssa ja heitä sekaan suolaa sekä korianterinsiemeniä ja valkopippureita, joita olet hienontanut huhmareella (teelusikallinen kumpaakin). Pehmennä hiljaisella tulella. Ota lopulta pois liedeltä.
3) Pilko 1-2 sipulia ja paloittele 3-4 tomaattia. Pilko tulinen makkara, 200-300 g, sopiviksi makupaloiksi. Ota pakkasesta vähintään saman verran mereneläviä (Kiina-kaupan sekoitus on hyvä: katkarapuja, simpukoita, mustekalaa) sulamaan.
4) Keitä riisiä, esim. 1 kuppi jasmiinia + <2,5 kuppia vettä.
5) Pane syvä pannu liedelle ja kaada pohjalle vähän öljyä, kaada pohjalle marinoitu liha (ja marinadikin, jos haluat hyvää, vahvaa makua). Lisää siihen kasvikset: loppuosa paprikoista, sipuli, tomaatti. Anna hautua. Vähän myöhemmin voit lisätä makkaran ja lopussa merenelävät.
6) Kun pannu alkaa olla mehevimmillään, kaada sekaan riisi, joka sitten imee itseensä suurimman osan liemestä ja saa samalla ihanan maun. Suolaa ja pippuria sopivasti sekaan.
7) Aseta tarjolle siten, että levität ruoan päälle kypsentämäsi paprikaseoksen. Punaista ja vihreää, kuten Portugalin lipussa. Kyllä maistuu. - Raikkaan viileä Vinho verde kelpaa kyydittäjäksi.
Tarvitaan:
300-400g possua
200-300g tulista ja lihaisaa makkaraa
300g mereneläviä
4 kynttä valkosipulia
4 piripiriä (pientä chiliä)
3-4 tomaattia
2 paprikaa (vihreä ja punainen)
1 tl korianterinsiemeniä
1 tl valkopippuria
suolaa ja pippuria
oliiviöljyä
2 dl Vinho verdeä
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment