Tämä resepti on ystävältäni Firenzestä. Italialaisen pastan tunnusmerkit ovat yksinkertaiset:
- Pasta keitetään ”al dente” eli juuri ja juuri kypsäksi. Pastan keittoaika lukee pakkauksessa ja sitä tulee noudattaa. Pasta laitetaan kiehuvaan veteen ja keittoaika alkaa siitä, kun vesi alkaa uudestaan kiehua pastan lisäämisen jälkeen.
- Kastike sekoitetaan aina huolellisesti pastan sekaan ennen tarjoilua. Tämä tehdään siis jo kattilassa. Italiassa ei koskaan tarjota alastonta valkeaa pastaa, jonka päälle on lautasella kaadettu kastiketta. Syy tähän on sekin, että etenkin spagetti ja sitä kapeammat pastalaadut takertuvat toisiinsa ja muuttuvat vastenmielisen klimppisiksi, jos pastakastiketta ei sekoiteta niiden joukkoon. Siinä ei aina edes vedellä huuhtelu tai öljyn lorotus auta.
- Italialaiset opettivat minut mittaamaan pastan määrän keittolautasella: yksi (ei kukkurallinen) keittolautasellinen per henkilö on hyvä määrä. Spagettia on tietysti näin vaikea mitata: siinä nyrkkisääntö on 100g/hlö.
kahdelle
250 g (savu)lohta
½ sitruuna
150 g ranskankermaa (créme fraiche)
2 keittolautasellista pastaa (200 g)
valkosipulinkynsi
suolaa
pippuria
silputtua persiljaa
parmesaania
(kapriksia)
1. Laita pastaa varten kattilallinen vettä kiehumaan, veteen ½ rkl suolaa. Keitä pasta ohjeen mukaan kypsäksi.
2. Mikäli käytät kypsentämätöntä lohta, paloittele se ja paista kevyesti paistinpannussa puserretun valkosipulinkynnen kera. Jos taas käytät savulohta, sitä ei tarvitse paistaa etukäteen: sekoita valkosipulinkynsi vain paistinpannulla pilkotun lohen joukkoon.
3. Lisää paistinpannuun ranskankerma ja sekoita lohi sen sekaan. Lämmitä mutta älä anna kiehua liikaa: lisää mausteet.
4. Sekoita lohikastike pastan joukkoon kattilassa. Purista sitruunan mehu ja lisää se annokseen. Jos haluat lisätä kapriksia, voit laittaa niitä esim. 2 rkl.
5. Annokset voi koristella lohiruusukkeilla. Itse olen lisännyt tämän pastan päälle aina parmesaania, vaikka italialaiset eivät välttämättä itse syö kalapastoja juuston kera.
1 comment:
Njam! :-)
Post a Comment