Saturday, October 24, 2009

Brita-kakku


Brita-kakku on suomalainen klassikko, jonka resepti on varmasti monessa muussakin ruokablogissa. Laitan oman versioni tänne. Tätä herkullista kakkua kelpaa tarjota vaikkapa ulkomaalaisille vieraille, sillä resepti ei ole tunnettu Suomen tai ainakaan Pohjoismaiden ulkopuolella. Menestys on aina taattu.

Kakun tekeminen ei ole erityisen vaikeaa, ainoa hieman näppäryyttä vaativa kohta on kakun kerrosten kasaaminen ilman helposti särkyvien marenkilevyjen lohkeilua. Tosin jos joku osa hieman murtuu, ei sekään kakkua pilaa. Yritän säästää päällimmäiseksi levyksi parhaan kappaleen. Oman kokemukseni mukaan kakkuun sopivat täytteeksi erityisen hyvin tuoreet, sokeroimattomat marjat. Pakastemarjatkin käyvät, kunhan ne eivät ole kovin mehuisia. Klassisin täytemarja on suomuurain, mutta esimerkiksi vadelma ja viinimarjatkin käyvät tähän hyvin. Kuvassa on näitä kahta marjaa. Jotkut täyttävät kakkua myös hedelmillä.

Pohja:
125 g voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1 dl maitoa
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Marenki:
2 valkuaista
1,5 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria

Lisäksi:
n. 50 g hasselpähkinä- tai mantelirouhetta
3 dl vatkattua kermaa
marjoja

Uuninpelti, leivinpaperia

1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munankeltuaiset joukkoon.
2. Sekoita leivinjauhe ja vehnäjauho toisiinsa. Lisää taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Levitä taikina leivinpaperin päälle uuninpellille.
3. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri joukkoon, älä sekoita enempää kuin on pakko. Levitä valkuais-sokeriseos pohjan päälle tasaisesti. Ripottele päälle pähkinärouhetta. (Kuvassa kakku menossa uuniin.)

4. Paista pohjaa 175 ºC 15-20 minuuttia kunnes se hieman ruskistuu. Anna pohjan jäähtyä. (Alimmassa kuvassa valmis pohja.)
5. Anna kakkupohjan jäähtyä. Nosta se sitten varovaisesti leivinpaperin kulmista kannatellen pöydälle, jossa sitä on helpompi käsitellä kuin pellillä. Paloittele kakku neljään osaan. Irrota osat varovasti leivinpaperista kakkulapiota käyttäen. Palojen nostamisessa on hyvä olla ainakin kaksi kakkulapiota ja ehkä jopa neljä kättä, jos apulainen on keittiössä tarjolla!

6. Kasaa osat päällekkäin ja laita väleihin kermavaahtoa ja marjoja. Älä levitä täytettä kakun päälle, jotta pinta säilyy rapeana (otsikon alla olevassa kuvassa on vain marjaterttu koristeena).

1 comment:

Anonymous said...

moikka! lainasin sun britaohjetta. tosin, tein jouluversion. luumua-kermavaahtoa-rahkaa väliin. tosi toimiva jouluherkku!

Hyviä joulujen odotuksia!