Teinpä tässä lauantaina iloiseksi poikkeukseksi kalaruokaa, kun olin kirjolohen saanut alle viiden euron kilohintaan. Reilun kilon kala. Kirjallisuudesta etsin jotakin vahvistusta omille ajatuksilleni, ja niinpä kirtsusta tuli italialainen ;)

Tai sitten kiduttamalla:
Seuraava ohje on siis italialaistyyppisesti maustettu, uunissa haudutettu kirjolohi. Niille, jotka haluavat onnistua 100-prosenttisen varmasti, suosittelen aina (Maire Varhelan) kidutusmetodia: kala perattuna uuniin 100 asteeseen ja siellä sitä pidetään reilu tunti per kilo, kunnes evä irtoaa kevyesti. Sitten, kun kuoren aukaisee, voi sisustaa maustaa kevyesti sitruunamehulla ja suolalla sekä pippurilla. Muuta ei kala tarvitse.
Niille siis, jotka haluavat seikkailla, on tässä kuitenkin siis hyvä ja helppo kalaohje:
Italiankirjolohi
Siisti perattu kala ja asettele se uuniastiassa alumiinifolion keskelle. Valmista mausteseos, jossa on ruokalusikallinen rosmariinia ja saman verran kuivaa persiljaa, 1-2 kynttä valkosipulia pieneksi pilkottuna sekä ehkä 1-2 tl suolaa ja jonkin verran pippuria. Täytä kalan avoin vatsa seoksella ja jos seosta jää yli, levitä sitä vähän kyljen päälle. Laita vatsaan 3-4 sitruunansiivua, niin että koko vatsa-ala peittyy. Levitä vielä kyljen päälle vähän suolaa ja pippuria sekä muutama ruokalusikallinen oliiviöljyä. Käännä folion liepeitä ylöspäin, mutta älä laita aivan kokonaan kiinni (vaikka eipä se haittaakaan, jos haluaa säästää nesteitä). 175-200-asteiseen uuniin 30-45 minuutiksi. Kuvan kala meni vielä hetkeksi takaisin uuniin. Lopputulos on herkullinen!
No comments:
Post a Comment