Monday, April 27, 2009

Lampaanpaisti

Tiedän, että sesonki, on takana, mutta toisaalta lammas on hyvää aina. Tänä vuonna pääsiäislampaamme oli edullinen uusiseelantilainen luuton lampaanpaisti, 1,9 kiloa. Sulatin sen vuorokaudessa huoneenlämmössä, sitten otin paksut rasvat ja pääosan kalvoista pois. Tökin veitsen avulla eri puolille lihaa "valkosipulitikkuja" varmaankin ainakin 20 kpl (neljästä tai viidestä kynnestä, pitkulaisiksi halkaistuina). Maustoin pinnan pippurilla, suolalla (jota saa olla aika paljon) ja rosmariinilla. Sidoin paistin mahdollisimman pyöreäksi ja ruskistin kevyesti runsaassa voissa. Tässä tulos:

Sitten uuniin, 175 astetta, paistomittari kylkeen ja vähitellen kypsäksi. Tänä vuonna jouduin jättämään paiston hetkeksi kesken. Sisälämpötila oli ehkä 45 astetta, mutta jatkoin sitä sitten takaisin tultuani. Ei haitannut. Otin lihan pois uunista, kun mittari näytti lampaiden keskilämpöä (sehän lukee siinä mittarissa) ja käärin sen folioon vetäytymään. Uuniastiaan oli valunut pari desiä herkullista nestettä, jonka jaoin kahtia. Toinen osa käytettiin kastikkeeseen, toinen meni pakkaseen. Kyllä kannatti. Tästä lihasta riitti sekä pääsiäispöytään (3 aikuista, 2 lasta) sekä kahdeksi nelihenkisen perheen ateriaksi eri muidoissa.

No comments: