Sunday, November 11, 2007

Karpalojäädyke kinuskikastikkeella

Eilen oli kivoja vieraita kylässä. Tarjolla yksinkertaista perusruokaa eli lihakeitto häränhännästä ja oikeista juureksista. Keitin lihan ja liemen aamupäivällä ja laitoin liemeen lopulta uudet kasvikset ja siistityt lihat. Hyvää oli, vaikka olisinkin halunnut hauduttaa lientä pidempään: juureksina lanttua, selleriä, palternakkaa, porkkanaa ja perunaa.

Lihakeiton ohje on annettu jo aikaisemmin, joten nyt keskityn jälkiruokaan:

Karpalojäädyke

4 munan keltuaista
4 dl kuohukermaa
6 rkl sokeria
1/2 litraa karpaloita
1 rkl vanilliinisokeria
  • riko karpalot tai ainakin osa niistä
  • vatkaa keltuaiset ja 4 rkl sokeria vaahdoksi; sekoita siihen vanilliinisokeri
  • vatkaa kerma ja loppu sokeri kermavaahdoksi; sekoita karpalot siihen
  • yhdistä keltuaisvaahto varovasti kermavaahtoon
  • kaada sekoitus vuokaan ja laita pakkaseen. Muutama tunti riittää, jos jäädykkeen haluaa syödä heti, pidemmän säilytyksen jälkeen ota jäädyke esiin puoli tuntia ennen tarjoilua
Valkuaisista voi tehdä marenkia:

Marenki

2 valkuaista
1 dl tomusokeria
  • vaahdota valkuaiset ilmavaksi vaahdoksi
  • lisää sokeri vaahtoon pienissä erissä
  • tee leivinpaperin päälle sopivankokoisia marenkikekoja
  • paista marenki n. 80-90 asteisessa uunissa hitaasti (2-3 tuntia) kypsäksi

Kinuskikastike

Jäädykkeen seuraksi sopii esim. isoäidin kinuskikastike:

2 dl sokeria
2 dl kermaa
1 rkl voita
  • ruskista ja sulata sokeri pienessä (teflon-)kattilassa
  • lisää varovasti kerma ja hämmennä, jotta kinuski pysyy juoksevana, vaikka se paksuneekin (maitoa voi lisätä, jos seos tulee liian paksuksi)
  • sekoita joukkoon vähän voita

No comments: