Wednesday, October 24, 2007

ENNAKKO

Tähän kerään pari leipäreseptiä. En ole niitä kokeillut, mutta suunnittelen kokeilevani...

Verileipä

9 leipää

1 L verta
5 dl kaljaa
90 g hiivaa
2 rkl suolaa
1 1/2 tl survottua mausteneilikkaa
1 1/2 tl maustepippuria
(1 1/2 tl inkivääriä)
karkeita ruisjauhoja

Veri siivilöidään ja siihen sekoitetaan niin paljon ruisjauhoja, että saadaan vetelä taikina. Kalja lämmitetään (haalean lämpimäksi) ja sekoitetaan taikinaan. Jauhoja lisätään vielä. Sitten hämmenetään sekaan hiiva suolan kanssa sekoitettuna ja mausteet. Jauhoja sotketaan vielä taikinaan niin paljon, että se tulee verrattain kiinteäksi. Taikina saa kohota ja leivotaan leiviksi, jotka pistellään ja ruudutetaan veitsellä. Leivät nostetaan pellille ja saavat kunnolla kohota. Paistetaan kuumassa uunissa. Paistamisen jälkeen leivät sivellään kuumalla vedellä. Kun leivät ovat jäähtyneet, ne leikataan sopivat isoiksi paloiksi, asetetaan toisiaan vasten pystyyn uunipannuun ja kuivataan hyvin miedossa uuninlämmössä. Kun leivät ovat aivan kuivia, ne pannaan kangaspussiin, joka asetetaan kuivaan paikkaan riippumaan.

Lähde: Prinsessojen keittokirja 1934.

HAPAN RUISLEIPÄ HÄMÄLÄISEEN TAPAAN

Hapanjuuri
1-2 rkl luonnonjogurttia tai kefiiriä
2 dl vettä (kädenlämpöistä)
1,5 dl ruisjauhoja

Ainekset sekoitetaan ilmavasti. Juurivellikulho pidetään huoneenlämmössä liinan tai leivinpaperin alla piilossa . Sekoitetaan alkuvaiheessa, jotta kupliminen käynnistyy. Kun kupliminen tapahtuu itsestään, ei sekoiteta. Hapanjuuri on valmista 2-3 vrk kuluttua. Hajusta sen huomaa.

Taikinajuuri
300-500 g hapanjuurta (nyrkinkok. pala)
tai edellä neuvottu juurivelli
1 l kädenlämpöistä vettä
0,6 kg ruisjauhoja

Ainekset sekoitetaan ilmavasti. Hapatetaan ½vrk:sta 1 vrk

Taikinan valmistus

Juureen lisätään lämmin suolavesi:
½ l kädenlämmintä vettä 2 rkl merisuolaa
1,2 - 1,4 kg ruisjauhoja
Sekoitetaan ja vaivataan kunnolla. - Saa kohota liinalla peitettynä ½ - 1 vrk.

Taikinasta erotetaan nyrkinkokoinen pala seuraavaa kertaa varten. Juuri säilyy n. 2 viikkoa. Pakastimessa pidempään.

Taikinasta tulee 4 limppua - nostetaan pellille. Saavat kohota liinan alla pari tuntia.
Limput pistellään haarukalla ja
paistetaan
ensin 225 asteessa 35' ja
lopuksi 175 asteessa 60'.

JÄLKIKYPSYTYSTÄ VARTEN limput kääritään pellavaliinoihin.

Ohjeet löytyivät täältä.

No comments: